19 DE JULIOL DE 2018

ATURAR LA COMPRA DE CAN GUINEU

Large 37366129 10216797987724731 7716643586103574528 n

 

En els darrers mesos el govern del PDCAT i ERC de Sant Sadurní d’Anoia ha fet palesa la seva voluntat d’adquirir l’edifici de Can Guineu. Just en la comissió informativa d'urbanisme celebrada el dia 17 de juliol, el govern va avançar que a principis de setembre es faria efectiva aquesta compra, un cop aclarides algunes qüestions administratives.

Com ja s’ha posat de manifest en diferents ocasions, la compra d’aquest edifici no té el suport de cap partit de l’oposició, que actualment suma una major representativitat en vots dels ciutadans de Sant Sadurní d'Anoia. 

El PSC creiem que, amb aquesta compra, estem hipotecant Sant Sadurní d’Anoia i el futur d’altres inversions també necessàries per a la vila, i que molts veïns i veïnes reclamen des de fa anys, com la rehabilitació de la zona esportiva amb els nous vestidors del camp de futbol, l’Ateneu o el Castell de Can Ferrer, entre molts altres.

L’actual equip de govern també ha fet palès que no té un projecte definit per a aquest equipament, i que actualment tampoc disposa dels recursos econòmics necessaris per a rehabilitar aquest edifici (rehabilitació valorada en 5 milions d’euros).

De fet, davant del compromís del PDECAT i ERC per efectuar la compra, i tenint en compte l’estat de deteriorament de l’edifici i els antecedents d'incidents, el Grup Municipal Socialista va sol·licitar fa uns mesos a l’Alcalde Sr. Ribas un informe per conèixer: quines actuacions d’urgència s’haurien de realitzar en l’edifici per assegurar que no es produeixi cap situació de perill, de la qual en seria responsable l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia; el cost d’aquestes actuacions; i la despesa general (aigua, llum, manteniment…) anual que comportarà aquesta propietat per a l’Ajuntament, fins que el govern no decideixi realitzar cap actuació en l’equipament.

La resposta del govern del PDECAT i ERC va ser certament preocupant: desconeixen les actuacions que s’hauran de realitzar, perquè no han fet cap inspecció prèvia per valorar detalladament l’estat de l’edifici; i no preveuen despeses de manteniment anual més enllà de netejar dos cops a l’any (!!!) les bardisses, vegetació i neteja del pati.

Actualment, la propietat d’aquest edifici recau en tres grans caves: Codorniu, Freixenet i Juvé Camps. Aquests propietaris van comprar l’edifici el 1988 amb la voluntat de dedicar-lo a la promoció del cava, però en aquests anys 30 anys no s’ha dut a terme cap actuació rellevant en l’edifici. És per això que actualment es troba en un estat de deteriorament avançat, que requereix una costosa intervenció.

En aquests darrers mesos hem estat coneixedors que aquestes mateixes caves han realitzat operacions de venda en les seves empreses, que ha preocupat a una part important de la ciutadania i al mateix consistori. Desconeixem en l’actualitat la repercussió que aquestes decisions empresarials tindran en el futur de la vila i en la garantia de la qualitat del producte, que pot afectar el prestigi d’aquest i, de retruc, a l’esforç que altres caves realitzen per posicionar els seus productes de forma qualitativa.

Fruit d’aquesta situació, la junta de portaveus es va reunir el passat dia 9 de juliol per analitzar les actuacions que calia emprendre com Administració. Algunes de les decisions que es van consensuar entre els diferents partits polítics van ser la posada en marxa urgent de la Mesa del Cava, amb tots els actors implicats en el futur del sector, i també formalitzar una reunió amb els actuals propietaris de cadascuna d’aquestes caves, per conèixer de primera mà les possibles repercussions sobre la vila d’aquest canvi de propietat.

Aquestes actuacions permetran al consistori valorar de forma àmplia el futur del sector i el model de vila que vol defensar, així com les actuacions que s’hauran de derivar.

Per tot el que s’ha exposat, i davant d’aquesta situació d’incertesa del sector i del futur de la vila, el Grup Municipal Socialista hem presentat una moció perquè el Ple Municipal de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia adopti els següents acords:

1. Aturar temporalment la decisió de compra de l’edifici de Can Guineu, a l’espera que el Consistori pugui fer una valoració dels resultats d’aquestes trobades i reunions.

2.   Apel·lar de nou a la responsabilitat social dels actuals propietaris de l’edifici de Can Guineu, perquè contribueixin a la promoció econòmica i social de Sant Sadurní d’Anoia, amb la donació d’aquest edifici.

3.   Davant de l’absolut estat de deixadesa de l’edifici de Can Guineu, se sol·liciti als propietaris de forma urgent una neteja del pati, i el manteniment adequat d’aquest.

El proper dilluns dia 23 de juliol coneixerem la resposta del PDECAT i ERC.

 

 

Susanna

Deia Franklin D. Roosevelt que els homes necessitats no són homes lliures.

Les persones que hem viscut situacions de dificultat, en què ha perillat la permanència dels recursos que considerem més bàsics i necessaris per viure amb dignitat, podem entendre la profunditat d'aquesta afirmació. Les possibilitats reals d'escollir el teu futur minven si no es tenen garantides les necessitats més bàsiques. Els qui defensem la llibertat com un valor universal, indestriablement hem de dedicar els nostres esforços a crear iguals, més enllà de religions, races, sexes i fronteres.

La política n'és la millor eina.


Susanna MèridaSegueix-me:

Twitter Facebook Scoopit